keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Ruttojuurikokeilu osa II

Elikkäs heitin pataan porisemaan  uudestaan ruttojuuret ja nyt olivat langat saaneet ylleen aluna-käsittelyn. Tälläpäs kertaa väriä tarttuikin mukaan tosi kivasti ja ompahan tämä soppa porissut tämänkin jälkeen, viimeksi eilen illalla töiden jälkeen piti vielä yksi erä värjätä. Tässäpäs teille muistinvirkistykseksi se ensimmäinen kokeilu vasemmalla ja oikealla puolella uusi värjäys, alla kuva liemestä.
  Aika suuri ero, joskin langan oikeata väriä on kyllä melko mahdotonta kuvata. Lankana näissä l. valkea 7 veljestä ja Nalle.




Nyt on kelit menneet vähän liian sateisiksi miun mieleen, mutta voipahan ainakin värjätä hyvillä mielin eikä harmita häärätä sisällä aurinkoisia päiviä. Vinkatkaapas minulle, mitä kannattaisi vielä käyttää värjäykseen näin loppukesästä?

                                                                    Anne-Mari


4 kommenttia:

  1. Hyvä kun sää ei estä tuota värjäilyä. Upeaa jälleen.

    VastaaPoista
  2. No nyt on väriä tarttunut selvästi enemmän! :) Melkein houkuttelisi tuota ruttojuurta kokeilla itsekin, bongasin sitä lisää eilen kauppareissulla.

    Pietaryrtin kukista pitäisi saada oikein vahvaa keltaista, mutta siis pelkät kukinnot, ei lehtiä tai varsia. Tosin lehdet ja varret voi keittää sitten erikseen. Jostain netistä bongasin, että horsman kukilla olisi saatu aikaan vihreää, mutta kuinkahan paljon niitä kukkia pitäisi sitten olla...

    Ja sienet on sitten ihan oma lajinsa! :) Kävin viime syksynä sienivärjäyskurssin, ja sienillä saa kyllä aivan mahtavia värejä, se on sitten vasta syksyn juttu. Esimerkiksi tatin tunnistaa jokainen, ja erilaisia tatteja voi nakata vaikka keskenään sekaisin väripataan, eikä haittaa, vaikka olisivat matoisia ja homeisiakin, niistä lähtee parempi väri kuin syöntikelpoisista. ;)

    Niin ja kävyillä voi värjätä ympäri vuoden, parhaita on ylivuotiset kuusenkävyt, eli sellaiset, jotka on pehmenneet lumen alla ja vähän jo ehkä ehtineet maahankin kaivautua. Niitä pitää vaan sitten liottaa useampi päivä ja keitellä vähintään kolme tuntia.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa, kun saat värjäillä. Aluna on ilmeisesti ihmeaine.

    VastaaPoista
  4. Tuo värjäily on varmaan kivaa! Eipä heilu minullakaan koukku ja puikot näin kesällä, pihalla riittää sen verran puuhaa. Syssymällä sitten....kivaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista